ŞEBİNKARAHİSAR DERGÂHI BİRÇOK YENİLİK VE BİTİRİLEN TADİLATLAR İLE BİRLİKTE 2015 SEZONU İÇİN KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇTI. İŞTE DERGÂHIMIZDA BU SENE YAPILAN YENİLİKLER.pir-i sani mehmet emin efendi camii,ehlibeyt mescidi tadilatı,ilk mescid düzenlemesi,yer çinileri,içme suyumuz,bahçe içi kapımız,ev çatısı tadilatı ve hanımlar, erkekler misafirhanelerinin yeni düzenlemesi,kayıboyu cadırı,dış misafirhane,oturma parkı ve mahalle mezarlığı düzenlemesi,yeni bahçe peyzaj düzenlemesi.
Efendi hazretlerinin adını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için Şebinkarahisar dergâhı 2015 yılına yine birçok yenilik ve bitirilen tadilatlar ile başladı.
Efendi hazretlerinin adına yaptırılması için geçen sene projelendirilen “PİR-İ SANİ MEHMET EMİN EFENDİ CAMİİ” bu sene çok özverili ve gayretli çalışmalar sonucu onun himmeti ile ramazan öncesine yetiştirildi ve hizmete açıldı.
Bahçe içerisinde daha önce büyük mescit diye adlandırılan bölüm yıkılarak ve büyütülerek aynı anda 150 kişinin ibadet edebileceği şekilde inşa edildi. Camii’nin ince işçiliği için Türkiye’nin en iyi ustaları ile çalışılmaya özen gösterildi. Mihrap, minber, kürsü ve tavan göbeği el oyması sanatı ile özel olarak Malatya’da yaptırıldı.
Minber üzeri dekor düzeni, pencereler ve giriş kapılarının camları, Osmanlı motiflerini içeren yine el işlemesi sanatı ile Sivas ilimizde yaptırıldı.
Camii’nin ferforje bölümleri ve saçaklar gibi demir ve saç aksanlı bölümleri Selçuklu mimarisinden örnekler alınarak yapıldı.
Camii içi ve aşırı yoğunlukta dış bölüme serilen halılarımız yine özel olarak Ankara’dan getirildi.
Üç katlı özel tasarım avizemiz ise İstanbul’dan temin edildi.
Anadolu geleneğine uygun minaremiz Antalya, Manavgatlı ustaların el işçiliği ile tamamlanarak yerine monte edildi.
Yeni camii ile birlikte yeni bir çay ocağı yapılarak çay servisinin daha kapsamlı yapılması için düzenlenerek hizmete açıldı.
İki adet klimamız, ses ve ışık düzenimiz ve tüm ince ayrıntıları ile tamamlanan cami’miz Şebinkarahisar halkının kullanımına açılmış oldu.
Dergâhımızın bahçe içerisindeki ilk ibadethanesi olan EHLİBEYT MESCİDİ’mizin bu sene çatısı aktarılarak tadilatı gerçekleşti.
Yine dergâhın ilk ibadet yeri olan ev içindeki namaz kılma odası orijinal haline sadık kalınarak hanımların ibadet yeri olarak düzenlenerek hizmete açıldı.
Bahçe içerisinde mevcut olan tüm yer çini’leri sökülerek tek desen ve tek renk olarak değiştirildi.
Yine bahçe içerisinde bulunan ve nefis bir lezzete sahip olan içme suyumuzun yeri tekrar değiştirilerek dış muhafazası da yenilendi ve ışıklandırıldı.
Bahçe girişi kendi içerisinde ikiye bölünerek ibadethane bölümü girişine demir ferforşe’den giriş kapısı yapıldı ve üzerine led ışıklı Şeyh şabani veli hazretlerinin sözü yazıldı.
Bu sene camii ile birlikte en önemli tadilatımız Ef. Hazretlerinin evinin çatısı ve hanımlar misafirhanesinde gerçekleşti. Oldukça eski olan ve yıpranan çatı iskeleti tamamen sökülerek çelik konstrüksiyon ile güçlendirilerek sandviç panel’le iç bölümden yükseltirilerek yenilendi. Böylece hanımlar yatakhanesi daha geniş ve ferah bir hale gelirken çatı bölümü de önemli bir tadilat dan geçti.
Erkekler yatakhanesinde birçok yenilik yapılarak kullanıma sunuldu. Yatılı misafir adedini çoğaltmak için yatakhane bölümünü ranza sistemine dönüştürecek proje çalışmasına başlandı.(bu sene erkekler ve hanımlar bölümlerinde ranza sistemini kullanıma sunulacak inşallah)Yine erkekler abdesthanesinde ve tuvalet bölümlerinde tüm fayanslar yenilendi. Yaşlı ve hasta misafirler düşünülerek yeni düzenlemeler yapıldı.
Geçen sene gelen misafirleri karşılamak için yapılan kapalı alanın yanına bu sene yine misafir karşılama yeri olarak planlanan Türk çadır geleneğine uygun şekilde yeni bir bölüm yapıldı. Üzerine Osmanlının kurucusu kayıboyu’nu temsil eden sancak ile süslenen bölümde ziyaretçiler karşılanmaya başladı.
Ana kapı girişinde bulunan ve dış misafirhane diye adlandırılan bölüm içinde’de yeni tadilatlar yapılarak duvarlar lambiri ile kaplandı ve yeni eşyalar alındı.
Yeni bahçe diye isimlendirdiğimiz bölümüne de artık her sene geleneksel hale getirdiğimiz Efendi hazretlerinin adına verilen iftar programı için yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni ses ve ışık düzeni eklendi. İlave masa ve sandalyeler alındı. Mutfak araç ve gereçlerine ilave yapılarak aynı anda 500 kişiye yemek verecek şekilde düzenlendi ve alana üçyüz adet selvi çam ağacı dikilerek yeşillendirildi.
Dergâh karşısında bulunan mahalle mezarlığının cenaze namazı kılma alanın peyzaj çalışması yapılarak Kavaklar Mahallesi adına düzenlendi. Yine aynı alanın hemen üst tarafına yine mahalle ahalisinin kullanması için park alanı olarak düzenlendi. Alanın duvarları yapıldı, tel çitleri çekildi, zemine beton döküldü, oturma gurupları yerleştirildi ve aynı alan içerisine çeşme yapımına başlandı. Ayrıca tüm alana otuz adet selvi çam ağacı dikilerek yeşillendirme çalışmaları yapıldı ve Efendi hazretlerinin adına mahalle ve Şebinkarahisar halkının hizmetine sunuldu.
Her geçen sene Şebinkarahisar dergâhı, Şebinkarahisar ilçesinin önemli bir ziyaret yeri haline gelmekte birlikte özellikle yatılı misafir oranıda artmaktadır. Bu yoğunluğu karşıya bilmek ve gelen ziyaretçileri rahat ettirebilmek adına önümüzdeki senenin projelerini de şimdiden hazırlamaktayız. İnşallah bu çalışmaları da yine bu sayfalardan sizlerle paylaşacağız.
Yapılan her iş onun söylediği gibi “OĞLUM BURADA İŞ BİTMEZ” düsturu ile onun adını ve hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere en doğru biçimde aktarmak için, zevk ile hiçbir masraftan kaçınmayarak yapılmaktadır. Azizlerin Pirlerin ve onun himmetleri ile bu hizmetlerimiz ve takip ettiğimiz bu dosdoğru yol kıyamete kadar eksiksiz ve noksansız devam edecektir inşaalah. Ne mutlu ki bize onu tanımış ve tabi olmuşuz.